DCDD:n mahdollisuudet keuhkonsiirrossa

DCD-luovuttajien käytön mahdollisuudet keuhkonsiirroissa Suomessa              

Jussi Tikkanen

 

Keuhkonsiirron jälkeinen mediaanielinikä Suomessa on yli 11 vuotta verrattuna kansainväliseen 6.5 vuoden selviytymiseen. Keuhkonsiirtotoimintaa rajoittaa tällä hetkellä eniten luovuttajapula, siirtoa odottaa 35-40 potilasta ja keuhkonsiirtoja tehdään vuosittain noin 25. Luovuttajapulan vuoksi osa keuhkonsiirrosta hyötyvistä ihmisistä jää nyt Suomessa ilman tätä hengenpelastavaa hoitoa.

Kontrolloitujen DCD-luovuttajien käyttö on arkipäivää monessa kansainvälisessä keuhkonsiirtokeskuksessa. DCD-keuhkojen osuus on 30% kaikista keuhkonsiirroista esimerkiksi Australiassa ja Torontossa, joten DCD-luovuttajien käytöllä voitaisiin selvästi nostaa keuhkonsiirtomääriä. Olemassa olevan datan valossa DCD-luovuttajakeuhkon saaneella potilaalla on yhtäläinen ennusten kuin perinteisen aivokuolleen luovuttajan saaneella potilaalla.

Kehonulkoisen keuhkoperfuusion (Ex-vivo lung perfusion, EVLP) myötä on myös mahdollistunut muiden kuin kontrolloitujen DCD-luovuttajien käytön, joskin tämä on vielä tutkimusasteella.

Kontrolloitujen DCD-luovuttajien käyttö jatkossa voi mahdollistaa luovuttajamäärien turvallisen lisäämisen ja sitä kautta helpottaa luovuttajapulaa keuhkonsiirtotoiminnassa.