Kädensiirrot Suomessa

Jorma Ryhänen, käsikirurgian yl, HUS

 

 

Kädensiirto aikuisella

 

 

Kädensiirto on käsipotilaalla viimeisin ja vaativin rekonstruktiivinen vaihtoehto funktion ja sensoriikan palauttamiseksi. Siirto on teknisesti vaativa ja riskialtis toimenpide, johon voi liittyä immunologisia ongelmia. Kädensiirto ei ole elämää pelastava toimenpide, vaan keskeisesti elämänlaatua parantava toimenpide ja näin ollen verrattavissa kasvojen siirtoon. Ennen operaatiota potilaan kanssa on keskusteltava perusteellisesti toimenpiteen riskeistä, haitoista ja hyödystä siten, että potilas ymmärtää realistisesti operaation vaikutukset.

 

Yleisesti perusteltuna indikaationa kädensiirtoon pidetään molempien yläraajojen amputaatiota. Potilaan soveltuvuuden laaja lääketieteellinen arvio kädensiirtoon tulee tehdä samoin periaattein, kuin arvio muihinkin elinsiirtoihin tehdään. Lisäksi potilaan psykososiaaliseen arvioon kiinnitetään erityistä huomiota. Käsisiirre on päivittäin näkösällä potilaan lisäksi myös perheenjäsenille ja kanssaihmisille, mikä eroaa muista elinsiirteistä.

 

Käden irrotustilanteessa donorin vitaalielinten irrotus priorisoidaan raajan irroitusta korkeammalle. Irrotusprotokolla on ennalta suunniteltu muiden elinsiirtokirurgien kanssa. Yhden raajan siirrossa tarvitaan 2 kirurgista tiimiä ja 2 raajan siirrossa 4 tiimiä. Sekä donor raajasta, että recipient puolelta identifioidaan arteriat, 2-3 venaa, 4 päähermoa, ihohermoja ja muita rakenteita, jotka merkataan yksilöidyillä merkkilappu-ompeleilla. Kiinnityksessä rakenteet yhdistetään. Verenkierto pyritään palauttamaan 4 tunnin sisällä irrotuksesta. Raajan pituus, jänteiden tensio, verisuoni- ja hermoliitosten pituus optimoidaan hyvällä kirurgisella tekniikalla. Luun kiinnitys tehdään lukkolevyllä. Postoperatiivisesti verenkiertoa ja raajan lämpöä seurataan kuten makroreplantaatiossa ja lisäksi erityishuomio kiinnitetään mahdolliseen hylkimisreaktioon.

 

Käden siirto luokitellaan vaskularisoiduksi komposiittiallograftiksi (VCA). Pääosin hylkimiseen liittyvät ongelmat ovat samoja kuin muissa elinsiirroissa, mutta kädensiirrossa on omat erityispiirteen. Siirteessä on useita kudoksia (iho, lihas, hermo luu jne.), joilla on omat erilaiset antigeneettiset ominaisuudet ja näin ollen hylkimisen estäminen on haastavampaa kuin muissa elinsiirroissa.

Yleistä standardiprotokollaa immunosupressiiviselle lääkitykselle raajan siirrossa ei ole, mutta käytössä on samanlainen lääkitys kuin muissakin elinsiirroissa.

 

Kädensiirron jälkeinen kuntoutus on erityisen haastava ja se vaatii runsaasti aikaa päivittäin. Tätä urakkaa ei ole muilla elinsiirtopotilailla.

HUS käsikirurgian yksikön johtamaa projektia on suunniteltu ja työstetty useita vuosia. Se on vaatinut laajaa, useiden ammattiryhmien yhteistyötä ja asiantuntemusta. Toiminta voidaan käynnistää lähitulevaisuudessa.

 

 

“Preparation is the only shortcut you need in surgery.” (Robert D Acland)